El passat dilluns 7 de maig, la Sala d'Actes de l'Ajuntament va acollir l'acte de cessió del llibre del Quixot més gran del món, fins a la data, i que, a partir d’aquest mes de maig formarà part d’una exposició permanent al Museu Cervantí del Toboso. L'esdeveniment va comptar amb la presència de l'alcalde del Toboso, Marciano Ortega Molina, el president de la Diputació de Toledo, Arturo García Tizón, el coordinador del projecte El Quixot, Manuel Lopo, la persona que el guarda i custodia quan no està d’exposició, Josep Bermúdez Miquel, i regidors i regidores del Consistori.
Després de la recepció de les autoritats, entre les quals hi havia el president de la Casa de Castilla-La Mancha a Barcelona, José Hermosilla, el secretari de l’Àrea de Cases Regionals, Fernando Carretero, i el president de la Federació d’Entitats castellanomanxegues a Catalunya, Luciano Pérez, va ser moment per als parlaments. L'alcalde de Piera va agrair l’interès del Toboso per voler comptar amb aquesta obra entre la gran quantitat de traduccions i llibres relacionats amb el Quixot al Museu on està destinat i que, després d’aquesta feinada, finalment ha trobat el lloc que li correspon, un espai on podrà ser valorat i admirat, a l’abast dels més curiosos; l'alcalde del Toboso va assegurar que tenir l’obra realitzada per aquells joves alumnes i il·lustrada pels millors dibuixants locals serà un orgull per al museu, que cada any és visitat per molts catalans, i on el llibre ocuparà un lloc preferent. Per la seva part, el coordinador i exprofessor Manuel Lopo va explicar una mica d'història del llibre, de com va néixer aquest gran projecte i de com es va dur a terme amb alumnat dels cursos de 7è i 8è de l'Escola Herois del Bruc, de la qual ell era docent. Finalment, la vicepresidenta tercera del Congrés dels Diputats, Dolors Montserrat, va adreçar unes paraules també d’agraïment, i va destacar en el seu discurs que amb aquesta cessió es tanca un gran mes d’abril des del punt de vista cultural. Seguidament, es va signar el llibre d'honor i el regidor de Cultura, Josep M. Rosell, va llegir el conveni de cessió del llibre, que van signar les parts implicades.
Per finalitzar l'acte, i abans d’iniciar el trasllat de l'obra al Museo Cervantino del Toboso, es va anar a visitar el llibre a la casa on s’ha guardat fins a l’actualitat. Allà tothom el va poder veure per darrera vegada i immortalitzar el moment amb imatges que ja formen part de la història i dedicació de molts pierencs.A continuació reproduïm la història del llibre i unes quantes dades d'interès.
Història del llibre del Quixot més gran del món
El juny de 2005, any del 4t. Centenari de la publicació de El Quijote, es va presentar a l’Ajuntament de Piera la reescriptura d’aquesta obra, referència de la literatura espanyola i d’ineludible lectura, en una mida de gran format, reconeguda des de llavors com el llibre del Quixot més gran del món.La idea original va ser la d’un professor de l’escola Herois del Bruc i coordinador del projecte, D. Manuel Lopo, amb la finalitat que els seus alumnes de 7è i 8è d’EGB llegissin aquesta obra. L’abril de 1995 van iniciar aquest projecte faraònic amb la il·lusió d’assolir un rècord Guiness. Ja com a exalumnes, els iniciadors van continuar la tasca, juntament amb col·laboradors de diferents àmbits, fins que es va poder muntar en una casa del barri de Can Canals.Des de la seva presentació, ha recorregut diversos indrets on ha estat acollit amb gran expectació i on ha estat elogiat i exposat, fet que enorgulleix tothom qui hi va posar el seu granet de sorra. Aquest gran Quixot, gestat a la Vila de Piera, ha estat a Caravaca de la Cruz (Múrcia), Cuenca, Ourense, Lugo i Igualada. Han difós la seva presentació Piera TV i els mitjans comarcals de l’Anoia, TV3, l’agència Europa-Press, Galicia TV, la SER, Radio Popular de San Sebastián, Radio Euskadi, Radio Cuenca o La Voz de Galicia, entre altres.Després de la cessió del llibre, feta el 7 de maig de 2012 en el transcurs d’una recepció institucional a l’Ajuntament de Piera, a partir del 8 de maig de 2012, aquesta obra es podrà visitar al Museu Cervantes del Toboso, on, finalment, haurà trobat un espai d’exposició permanent.Dades tècniques del llibre: Dimensions: 2,40 m x 1m x 0,17 mPes total (amb faristol): 260 quilosComposició: 700 fulls, que contenen 53 dibuixos (la majoria paisatges manxecs), 15 fulls de vocabulari cervantí traduït a llenguatge modern, biografia del seu autor Miguel de Cervantes Saavedra, història del treball, presentació, punt de lectura brodat en or, tapes i llom de fusta folrats en polipell.