La importància de formar-se i no quedar-se quiet

Dimarts, 14 d’octubre de 2014
Una vuitantena de persones van omplir la sala d'actes del teatre Foment de Piera per escoltar els vuit empresaris que protagonitzaven la taula rodona 'Quins sectors s'estan movent al mercat laboral?'

El públic, format per homes i dones de diverses edats, van poder sentir de primera mà la situació dels diferents sectors econòmics actius a la comarca, les oportunitats de treball i les necessitats i requeriments que aquests sectors exigeixen avui en dia.

_x000D_

Es va parlar del sector agroalimentari, amb Anton Pons, d'Agroxarxa, que va comentar el retorn dels joves cap al camp. Tot i que és un sector en el qual no hi ha demanda de mà d'obra, sí que es considera que en part va a l'alça per la diversificació del sector, i hi ha projectes personals i de petits grups familiars que troben en explotacions familiars, en el producte de proximitat, l'agricultura ecològica o la venda de proximitat una oportunitat.

_x000D_

El sector del turisme és el que ha resistit millor la crisi en l'àmbit estatal. Albert Vancells, de l'Escola Universitària i Direcció Hotelera de la UAB, va recordar que és un sector que genera feines directes i indirectes, des de cambrers, agents de viatges, guies... Va destacar la importància de parlar idiomes i va apuntar l'enologia com un possible filó de negoci i oportunitat.

_x000D_

Àngels Bernaus, de Fagepi Fitex, va parlar del sector de la moda, de la tasca que estan fent d'intentar fer tornar el sector a la comarca, amb projectes que van donant, de mica en mica, llocs de treball. La mancança de professionals formats en feines que s'havien perdut a la comarca els darrers anys (per les màquines de remallar, tricotoses, etc.) fa difícil a vegades trobar persones pels llocs de feina que es demanen. Així va recordar que a Fitex es fa aquesta formació que podria donar feina en la previsió creixent de la producció tèxtil i de punt a la zona.

_x000D_

Toni Camps, de l'empresa J.Vilaseca SA, va parlar de la necessitat de renovar-se i formar-se contínuament en el sector del paper. Un sector que malgrat perdre alguns dels productes tradicionals s'innova per no deixar l'activitat. Cal gent amb formació paperera, però també químics i administratius, i especialment, va destacar la necessitat de les ganes de treballar, d'adaptar-se i treballar, fent-se seu el producte.

_x000D_

El sector del metall, puntal de l'economia catalana, té bona presència a la comarca. Montse Duch, de Mevir SA, va comentar la necessitat que hi ha en personal que tingui coneixements de control numèric. En aquest sentit va insistir en la importància que fresadors, mecànics d'una FP2, gent d'oficina tècnica... són molt demanats a la comarca i que sovint s'han d'anar a buscar a fora, especialment per la manca de formació actualitzada, entre altres, amb el control numèric.

_x000D_

Blai Paco, president de la UEA i gerent d'Intarex, va explicar la resistència i creixement del sector TIC malgrat la crisi, un sector format per miniempreses i autònoms bàsicament de gent formada en programació però amb llocs també cada vegada més importants per gent formada en empresarials, en periodisme, disseny, màrqueting, publicitat, etc. a banda dels informàtics. Recorda que és un sector que requereix poca inversió inicial i que es poden trobar filons de mercat.

_x000D_

Jordi Bernadet, de Transports Bernadet, va exposar la importància de la logística i la distribució en les empreses i en la zona d'Abrera propera a la comarca, on hi ha un gran volum d'empreses de logística. Va parlar de la necessitat de treballadors de diferents nivells formatius, destacant administradors de logística, logístic manager i també carretoners, sense oblidar la creixent demanda de personal format en idiomes com el búlgar i el romanès per l'important nombre de camioners d'aquesta procedència.

_x000D_

Va tancar el torn d'intervencions Manel Claver, de Graphic Packaging, que va destacar que el sector dels envasos i embalatges ha notat un lleu increment per l'augment del consum de productes de supermercat. A l'Anoia comptem amb les principals indústries en l'àmbit nacional i que hi ha una demanda de personal format en disseny estructural però també gent per a les màquines (encunyadora, offset...), a més de recollidors i personal auxiliar de tallers. Va insistir també en la importància dels idiomes com l'anglès, i la necessitat de ser polivalents, estar preparats i oferir compromís com a treballadors.

_x000D_

Per la seva part, l'organització va recollir en un qüestionari la valoració per part dels assistents sobre l'aprofitament d'aquesta acció, amb els resultats següents: Un 83 % consideren que han rebut informació nova; un 71 % pensen que la taula rodona els ha permès ampliar coneixements que poden utilitzar per a la recerca de feina, i un altre 71 % estan d'acord que aquesta informació pot ser un ajut per a la inserció laboral.

_x000D_

Finalment, després d'un torn de preguntes en què van intervenir alguns dels assistents es va tancar l'acte amb un petit refrigeri a la terrassa del bar del Foment en què assistents i ponents van acabar d'intercanviar impressions.

_x000D_

Des de l'organització conjunta de l'Ajuntament de Piera i la Unió Empresarial de l'Anoia es valora molt positivament la iniciativa, que no es descarta repetir en noves ocasions.

Darrera actualització: 14.10.2024 | 13:32