David Agustí parla del llibre Neopàtria. Quan Catalunya podria ser un imperi
Inclosa en la programació del 7 d’experiències a la Biblioteca de Piera, la quarta proposta convida David Agustí amb el seu darrer títol Neopàtria. Quan Catalunya podia ser un imperi.
Dijous 25 de febrer, a les 19 h, David Agustí, llicenciat en Història Moderna i Contemporània per la UAB, repassa la història dels ducats orientals de Neopàtria i d’Atenes als territoris de l’actual Grècia i incidirà també en les causes per les quals no es va consolidar políticament el domini català de la Mediterrània.
Les aventures dels almogàvers que constituïen la Gran Companyia Catalana i la seva erràtica conquesta de l’Orient bizantí representen potser el moment més àlgid en la història medieval catalana. D'aquesta campanya en resultà la creació dels ducats de Neopàtria i d’Atenes als territoris de l’actual Grècia, dels quals foren senyors els almogàvers durant prop de cent anys. Tanmateix, malgrat les extenses conquestes militars de la Mediterrània (sent Neopàtria el territori més oriental) i tenir una posició dominant en el comerç marítim de l’època, no es va arribar a construir mai un veritable imperi català.
L’acte serà presentat pee l'historiador local Antoni Escudero i Costa.
Gimcana per conèixer la Biblioteca
A partir de dijous i fins al dimecres 9 de març es poden formalitzar les inscripcions per participar a la Gimcana per conèixer l’àrea infantil de la Biblioteca de Piera. L’activitat s’adreça a famílies amb nens i nenes de 5 a 8 anys amb l’objectiu d’oferir altres formes d’interacció amb aquest espai i aprofundir en el seu ús. Acompanyats per la mascota Rusqui i guiats en tot moment de la bibliotecària responsable de la sala els més petits descobriran tot allò que s’amaga rere una biblioteca i el què cal saber per ser usuaris experts. L’activitat és gratuïta i es durà a terme el dijous 10 de març a les 18h.
Patricia Gabancho parla del seu llibre El preu de ser catalans
Inclosa en la programació del 7 d’experiències a la Biblioteca de Piera, la cinquena proposta convida la Patrícia Gabancho amb el títol El preu de ser catalans.
El dijous 3 de març, a les 19 h, la periodista i escriptora Patrícia Gabancho és a la Biblioteca de Piera per presentar el seu treball El preu de ser catalans, un autèntic memorial de greuges ja en ple segle XXI, adreçat als perpetradors del retrocés del català, però sense oblidar aquelles suposades víctimes que, amb el seu silenci o el seu acatament mesell, han acabat sent tan culpables com el que més.
Patrícia Gabancho, però, no només ens parla de culpabilitats i ens enumera crítiques o queixes, sinó que ens aporta unes vies de solució que tots i cadascun de nosaltres, i sobretot aquells col·locats estratègicament en la batalla per la subsistència del català, hauríem d’intentar aplicar. I ben de pressa. O serem els últims a parlar-ne.
L’acte serà presentat per la Glòria Moragrega, llicenciada en Filologia Catalana per la UB.