L’Ajuntament dóna suport als programes que gestionen l’acollida i la integració de les persones refugiades i convida a tots els pierencs i pierenques a posar el seu granet de sorra en aquesta iniciativa solidària. La ciutadania hi pot col·laborar llogant o cedint un habitatge en propietat. Els interessats només cal que es posin en contacte amb el consistori i omplin un formulari que permetrà incloure aquest habitatge en l’inventari de recursos que la Generalitat de Catalunya posa a disposició de les entitats que gestionen l’arribada de les persones refugiades al nostre país. Aquest banc de recursos disposa actualment de 1.250 places disponibles en 45 municipis catalans.
Una altra forma d’ajudar és fent de voluntari en els programes de mentoria, un projecte que té com a objectiu acompanyar i donar suport a una persona o família refugiada durant un any. Els voluntaris només han de dedicar-hi de 2 a 4 hores setmanals i reben prèviament un curs de formació. Actualment hi ha 1.800 mentors a tota Catalunya, dels quals 19 són de la comarca de l’Anoia.
Pel que fa al paper de les administracions, existeix un programa estatal a través del qual es signen convenis amb les entitats que gestionen l’acollida i integració de les persones refugiades, com ACCEM o Creu Roja. Aquest projecte ofereix suport en temes d’habitatge, ocupació i acompanyament i també ajuts econòmics per pagar el lloguer i els subministraments. A nivell local, existeix un circuit d’acollida municipal que permet respondre als ajuntaments quan arriben persones refugiades al poble.
Actualment a Catalunya hi ha 495 persones que segueixen el programa estatal d’acollida de refugiats. Les principals regions d’on provenen són Àsia, Orient Mitjà i Àfrica.
Comitè per a l'acollida de les persones refugiades